Tartışmalı stablecoin Tether (USDT) pazar lideri olmaya devam etse de USD Coin (USDC) yavaş yavaş payını tüketiyor.

USDC, Ethereum ağındaki toplam arz açısından USDT’yi geçti, yani Ethereum’da Tether’den daha fazla USD Coin var.
Stabilcoin Savaşı
Etheruem’deki toplam USDC arzı, artık uzun süredir rakibi olan Tether’den daha fazla. Etherscan’a göre USDC’nin toplam arzı 40,5 milyar dolar iken USDT’nin mevcut toplam arzı Ethereum blok zincirinde 39,8 milyar dolar.
Bununla birlikte, transferler açısından, Tether burada açık bir kazanan gibi görünüyor. En son istatistikler, Tether’in toplam 136.7 milyon transfer hacmine tanık olduğunu ve USD Coin’in 33 milyonun biraz üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu aslında ERC20 USDT’nin ERC20 USDC’den daha fazla işlem gördüğünü gösteriyordu.
Tether, başlangıcından bu yana bir niş oluşturmuştur. Birkaç stablecoin’in ortaya çıkmasına rağmen, pazar lideri konumunu sürdürmeye devam ediyor. Bugün bile Tether, dolaşımdaki aslan stabil coin payını elinde tutuyor. Yazma sırasında, piyasa değeri 80 milyar dolar olarak bulundu.
Tether’in en büyük pazarı Ethereum’da olsa da, artan ağ ücretleri stablecoin’i diğer ağlara geçmeye zorladı. Birçok kripto tüccarı, daha az pahalı işlem ücretleri sunan verimli blok zincirlerine yöneldi. Örneğin, arzın %50’sinden fazlası veya 42 milyar dolardan fazlası Tron ağında. Geri kalanı Omni, EOS, Algorand, Solana, Liquid ve SLP blok zincirlerinde yayılıyor.
Öte yandan, Tron blok zincirinde dolaşımdaki USD Coin arzı 528 milyon doların üzerindeyken , toplam piyasa değeri 46 milyar dolardır.
USDC’nin Büyümesini Ne Sürdürüyor?
Kuşkusuz, Tether hala en popüler ve en çok tercih edilen stablecoin’dir, ancak USDC Coin, merkezi olmayan işlemlerde bir niş oluşturmuştur. DeFi genelinde aktivite yoğunlaşmaya devam ettikçe USDC’nin büyümesi de arttı. Buna karşılık, USDT’ye olan talep öncelikle merkezi kripto para birimi değişimi kullanıcıları ve kurumları tarafından destekleniyor. Piyasadaki durgunluk dikkate alındığında USDT’nin talebinin gerilemiş olması şaşırtıcı.
Tether’in “destek” nedeniyle şiddetli tepkilerin alıcı tarafında olduğunu da belirtmek önemlidir. Son birkaç yılda birçok davayla karşı karşıya kaldı. Sonuç olarak, firmanın şeffaflık sağlama çabaları, onu çevreleyen kötü basını raydan çıkarmayı başaramadı.
Öte yandan, dolara sabitlenmiş stablecoin’in arkasındaki düzenlenmiş kripto odaklı finansal hizmet firması Circle, bu tür düzenleyici engellerle karşılaşmadı.
- Solana, SAND, EOS Fiyat Analizi: 17 Mayıs
- Chainlink, MATIC ve SushiSwap Fiyat Analizi: 17 Mayıs
- Bitcoin 30 bin Doları Korurken, Terra’nın UST’si Çökmeye Devam Ediyor ve 0,04 Dolara Düşüyor!
- Solana (SOL) Terra Fiyaskosundan Sonra 50 Doların Üzerinde Duruyor, Ancak Daha Sonra Bu Olabilir!
- Bitcoin’in (BTC) Mevcut ‘Aşırı Satım’ Durumu 30 Bin Doları Aşan Bir Toparlanmayı Tetikleyebilir mi?
Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Twitter hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!
Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.